5

Mari Mengenal Haiwan

In the name of Allah, The Most Compassionate and The Most Merciful...


Salam everyone!
Ini entry ala-ala National Geographic.
Binatang yang bakal difemeskan di sini ialah..... 
Encik Unta a.k.a Camel!!!

Ye, camel. 
Bukan, bukan Galaxy Caramel.
Bukan jugak puding caramel Danette yang bertekstur lembut dengan kelazatan yang menikam kalbu tu.
*Betul ke nama dia Danette? Bantai la.*
Ditambah pulak kalau sejuk-sejuk baru lepas keluar peti ais...
Di kala summer yang... Ok, dah keluar tajuk.
That's not what I'm gonna talk about.

Hai, saya la camel. Saya gorgeous tak?

Boring la asyik cerita pasal orang je kan?
Disebabkan lately tepi-tepi jalan banyak unta berkeliaran, tiba-tiba rasa nak cerita pasal dia binatang (sinonim: diorang) pulak.
Kata duduk kat Middle East.
Tak Mid east la kalau takde unta kan? Hehe.
Meh baca sikit facts pasal Mr. Camel ni.




Interesting & Amazing information about Camels 

A female camel is called a cow, a male camel is called a bull and a baby camel is called a calf.

The hump on the camel’s back is a lump of fat.

Camels do not chew the food and swallow it instead. They regurgitate and chew the cud later.

Camels shed their coat each year.

Camels have two layers of thick eyelashes to protect them from the dust.

Camels have paddy hoofs, with two toes to protect them from sinking in the sand.

Baby camels are born without a hump.

Camels have three chambers in their stomach.

Camels can eat thorny twigs without hurting its mouth.

Camels can live without water for days and even months.

A camel can drink about 200 liters of water in a day.

The body temperature of the camel rises during the day and cools off during the night.

Camels can close their nostrils or leave a small opening to prevent sand from entering inside.

Camel’s ears are very small and hairy but their hearing power is very strong.



Subhanallah. Amazing kan?
Copy paste je fakta-fakta ni. Tak larat nak buat research pasai depa.
Unta pun antara haiwan yang rapat dengan Rasulullah SAW.
Ye la, dulu Rasulullah hijrah bukan pakai Boeing kan?
Betapa speselnya spesies unta ni. Masya Allah.



Jangan jeles semua!



Kadang-kadang I boleh transform jadi kasut.


Whatever pun, Encik Unta memang terbaik la.
One of the most amazing animals on earth.


Takut-takut bergambar. Macamlah unta tu gigit orang.

Okeh la. Key board off.
Siapa-siapa yang kirim unta bawak balik Malaysia tu mintak maaf la.
Saya tak mampu nak sumbat dia kat mana-mana.
Hehe. Salam~

Ikan Siakap 3 Rasa

In the name of Allah, The Most Compassionate and The Most Merciful...


Alhamdulillah, thank you Allah.
Summer semester dah seminggu bermula.
Hari-hari pun schedule yang sama.
Hari-hari pun ada insiden yang tipikal.
Membuatkan empunya blog ni terlupa days and dates. Haha.
*Tiba-tiba rasa tak sedap sungguh bahasa rojak aku. Lantaklah.*

Sebenarnya berblog di hari sekolah adalah satu miracle ye.
Selalunya berhibernasi je blog ni. 
Tapi semalam my darling ni kata,

"I jeles la tengok bawahbumi tu. Selalu je update,"
*Haish. orang dah bagi cuti tak nak.*

Demi mengelakkan sindrom merajuk-sampai-bersawang berlaku, nak taknak kenalah jugak perah otak and buat aksi jari lompat-melompat kat atas keyboard ni.

Kalau ikutkan perhitungan congak aku yang agak lemah ni,
Lebih kurang sebulan lebih lagi nak balik Malaysia.
Wahaha. Macam tak percaya pulak.
Sekejap gila masa berlalu. 
Rasa macam air yang mengalir turun melalui esophagus.
Lepas ni tup tup dah 2nd year, belajar system, lepas tu clinical, kerja, kahwin...bla3...arrggghhh~
*Mati diexcludekan dulu sebab tak tau bila kan. Bukan macam main The Sims tu. Allah sebaik-baik perancang.*

Suasana '1st year is almost over' dah semakin terasa.
Semua orang pakat angkut bagasi pindah rumah baru.
Tinggalkan kami-kami yang masih setia tinggal kat this so called hostel.
Sunyi. Sepi. Silent. Syukur. Sbosan.
*Syukur sebab internet berlari. Dulu jalan lenggang kangkung. Hehe.*
Bunyi lipas merangkak pun boleh dengar woo.


Makan-minum aku pun dah tak menentu.
Ye la. Para tukang masak semua busy jalan sana, jalan sini, urus itu ini.
Takpe la kawan-kawan. Aku redha. 
Nasib baik roomate drummet aku ni nanti jadi housemate aku jugak.
Kalau kena tinggal sorang-sorang, boleh schizophrenia dibuatnya.

Beberapa hari sebelum ni, aku ada tengok satu movie seram (?) Korea.
Cinderella ke apa entah tajuk dia.
Kalau rajin korang pergi la tanya pakcik google ke, mysoju ke.
Walaupun tak berapa seram and kalau tak tengok betul-betul boleh jadi tak faham,
Tapi aku enjoy jugak la tengok movie tu.
Sebab tengok dengan 'adik-beradikku' yang terchenta di Jordan ni.

Kalau kat Malaysia sekarang mesti banyak lagi cerita-cerita seram kan?
Satu je la nak pesan.
Korang jangan takut dengan hantu-hantu tu lebih daripada korang takutkan Allah.
Boleh jadi syirik tau.
Iblis memang suka kerja-kerja sesatkan orang ni.
Dia dah janji dengan Allah akan sesatkan Bani Adam sampailah hari kiamat nanti.
Mula-mula syirik. Lepas tu, sembah dia pulak.
Nauzu billahi min zalik.
Kat sini ada something nak share dengan korang. Rajin-rajin tekan sini ye.

Baru-baru ni jugak Wonder Mummy ada jenguk blog ni.
"Mak tak faham la blog kakngah tu. Ingatkan ada tulis rencana-rencana..."
Oh, ilmiah habis tanggapanmu itu.
Apa pendapat korang?


Ok la. Sampai sini dulu kot.
Panjang umur boleh la layan request my darling ni lagi. Hehe.
Babai, salam semua.
*Oh lupa. Tajuk takde kena-mengena ye. Hehe.*

0

My Heart, Your Heart, Our Hearts

In the name of Allah, The Most Compassionate and The Most Merciful...


Alhamdulillah, thank you Allah.
For letting me see the signs.
For showing me what's right.
And for showering me with Your love.

*Allah! And I love Him too!*

The Heart of A Muslim


Looking up at the sky, searching for Allah Most High
He rejected the way of worshipping Gods of clay
Prophet Ibrahim knew that Allah was near
And that the heart of a Muslim is sincere

Under the hot burning sun, he declared God is one
Though with stones on his chest, his Imaan would not rest
The Muadhin knew that right would conquer wrong
And the heart of a Muslim must be strong

Chorus:

It’s the heart of a Muslim through the guidance of Islam
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man
So living as a Muslim means that you must play a part
Allah looks not at how you look, but what is in your heart

In our poor meager state, little food on our plate
Mother said she was glad, always sharing what we had
When I asked how can we share what’s not enough
She said the heart of a Muslim’s filled with love

He said its time you should know, you will learn as you grow
That some people around will do what’s bad to bring you down
Father said to be a star that’s shining bright
For the heart of a Muslim does what’s right


So whatever you, make sure your words are true
Honesty is the best, because life is a test
Even if it hurts so much you want to cry
For the heart of a Muslim does not lie

A very beautiful song that I've accidentally found in YouTube.
Thumbs up for Zain Bikha.
I always love his songs.


MyEm0.Com

"Oh Allah, purify the hearts of the Muslims."
Insya Allah.
Thank you for opening your heart!

Back to Top