8

He is always by your side...

In the name of Allah, The Most Compassionate and The Most Merciful..


*writing in the mood of feeling blessed*


Kenapa saya rasa macam tu?
Sebab sekarang ni saya rasa Allah sangat sayang pada saya. (ye ke?)
Thank you Allah.
I love u too. 
So much, so deep, so, so, so...(x terkata..)


Hari tu saya sedih.
My precious 'bunny head' tercicir kat dalam bas.
Buntu sangat sebab x tau nak buat apa.
Saya pandang muka Dr. Ahmad Alsaad pun dengan tidak bersemangat.


"Cubalah tanya polis yg kat pondok tu."


"Tanyalah pakcik2 bas."


"Kalau macam tu, dah xde harapan la nak jumpe balik."


Saya try tanya pak polisi tu, dia suruh pergi balai polis.
Perumitan di sini: no experience + bahasa arab yg sangatlah x terer..huhu
Kondisi 2: xkan saya nak tanya semua pakcik driver bas kot?? Nak identify bas mana pun x boleh sebab saya nampak semua macam sama spesies je.
Walaupun peratusan nak jumpa balik tu teramatlah rendah, tapi saya xnak Allah pandang saya sebagai orang yg x berusaha.


Maka setelah x buka mulut selama setengah hari dan tidur luar biasa awal, i keep on praying.
Saya tau saya perlu buat sesuatu.
Saya mesti.
Tapi kena tidur dulu.
*fact: tidur setelah membaca sesuatu menambah daya ingatan terhadap apa yg dibaca*


Pelan jangka pendek:
1) Telefon mummy (she has the right to know though i think its better for me not to do so)
2) Block my bank cards
3) Call HSBC
4) Buat hawiyah baru
5) Jumpa pak polisi kat balai polis to lodge report..(finally)


Consequences:
1) Timing for calling mummy memang x kena. Nasib baik x tercekik breakfast dia. Huhu. TQ Bella.
2) Alhamdulillah. Abah memang super-cool!!! Always be my no.1 hero.
3) Credit to Ily. Macam dah boleh apply kerja kat HSBC tu.
4) Allah is The Most Merciful. I feel so lucky along the process of making the new hawiyah. Thanks for those   who lend me your hands- especially for 2 sisters who gave us chocs and my little angel!
5) Terima kasih masyarakat permai. Now i got the experience. Lawak bila pakcik polis tu terkejut tengok saya tulis nama in arabic. Haha.


I do believe in one verse from Allah's loveletter,





فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً
Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, (Al-Insyirah: 5)

Sekarang saya dah rasa. Saya dah nampak.
Allah x pernah tipu.
Kita je yg selalu x perasan nikmat Allah kan?
So, lepas ni ingat ayat saya: See troubles as blesses.
Masa ni, pinky bunny head saya hilang.
Final paper bio just around the corner.
Ouh, memang payah.
Tapi kawan saya kata,


"Takpa rif, Allah tau hang mampu,"


Ya Allah, beruntungnya saya.
Allah nampak saya. 
Dia nak tengok saya mampu tersenyum lagi x dengan ujian sekecil ini.
Betul x saya cakap Allah sayang saya?
Bunyi macam perasan pulak. Haha.
But I do hope so. Truly.
Because i love Him too.


Hari ni, saya pergi exam dengan ..........
Entahlah, fill in the blank. Huhu.
Trimas pak cik hawiyah. Cantik hawiyah baru saya.
Trimas gak kat Bella. Aku memang sayang ko.
Soalan bio pun x begitu mengacau jiwa (ayat ape ni?)
Alhamdulillah, inna maal 'usri yusra.


Hari ini juga, sewaktu sedang mengunyah zinjer di rumah,
saya dapat satu mesej.
"Salam. Ni kak mar..awk pny purse ad kat akak tau td pkcik mujamak bg.."
Thus, can anyone tell me is there any other words that can replace 'Alhamdulillah'?
Told ya, He is always by your side...


p/s: Those who have followed my dont-know-when-to-finish-story, sorry as it wouldn't be here anymore. (such a mess for being here)


can check it out at this site:



8 suapan:

Shathirah said...

Alhamdulillah..
Allah uji mgikut tahap kemampuan kita
klu kita sangka baik ngn Allah insyaALLAH...berbunga2lah cinta kita

ngee~
jgn lpa sujud syukur
HSBC da settle ka??
sori arr ak p party kat atas..whahaha

uar_nee said...

cantek page ko..
suke2..
tu ah
jgn sdey2..cheer up k?
sal bunny tu..blek mesia
ni kalaw de rezeki kite jumpe
mmg aku belikan baru tok ko..
hahaha..sweet kan??

the_remedy said...

shatirah: bunga2 cinta...best!!
hsbc tu blom settle lg tp insya Allah dipermudahkan...
xpela..ak suke tgk ko mkn banyak..hehe

uar_nee: u r always my sweety honey wani...hehe

Anonymous said...

kita sering tercicir,,
namun x pernah kita dicicirkan..

dR.AiNoN said...

alhmdulillah..memg Allah syg ko la..
wey ak lak cdey wey..aknye boot td tetgl dlm teksi..cdey2..huwaa =(
doakn hope p.cik 2 pulg kn blek kt sakan..ak nk boot ak!!! huwaaa..

Kak Aleen said...

Assalamualaikum..

Hehe.. Akak datang 1st time bagi komen kat blog Rif'ah..

Best2 post ni..

MasyaAllah..

=)

Hati Seorang Hamba said...

Allah takkan beri ujian yang hambanya tak mampu lalui...teruskan dengan blog anda,bgus isi kandungannya

the_remedy said...

kak aleen: thanx kak..memberi inspirasi nih! hehe..

hati: insya Allah..

Back to Top