4

Ketakutan.

In the name of Allah, The Most Compassionate and The Most Merciful...


Salam semua.
Mood : Rajin nak tulih walaupun esok ada exam lepas tu ada 2 slide lagi tak habis baca.
Tapi nak tulih jugak sebab nak share pasal something yang interesting (kot).
At least takdelah nampak macam membazir masa sangat kan?
Haha. Tolong jangan ikut.

Muqadimah: Korang tau tak apa beza paranoia, trauma dan fobia?
Generally, semua orang pun tau, maksud diorang tu TAKUT.
Tapi spesifiknya apa ek?
Ke sama je semua?

Meh nak habaq mai. 

Paranoia: Penyakit tak percaya kepada orang lain secara extreme dan tak rasional.

Trauma: Penyakit yang mengganggu jiwa disebabkan oleh sesuatu pengalaman yang tak indah.

Fobia: Ketakutan yang tak normal terhadap sesuatu benda walaupun tau sebenarnya benda tu takdelah bahaya. Seboleh-boleh nak elak la orang kata.

Yang bestnya nak cerita kat sini pasal fobia la.
Sebenarnya, semua orang pun ada fobia masing-masing. 
Jangan perasan takde eh.
Even vampire pun ada fobia kot.

Kadang-kadang kita tak boleh kata orang-orang macam ni mengada-ngada ke apa.
Dah diorang memang takut nak buat macam mana kan?
So, respect each other okeh?
1. Dromophobia
2. Limnophobia
Amendenye tu?
Pepandai la korang carik sendiri eh.
Dahsyat la fobia-fobia tu.
Bikin hidup wa susah maa...
Tapi, dengan adanya mereka, kita boleh tau ada orang care dekat kita!
Oleh itu, marilah kita sentiasa bersyukur. :)

Okehla guys.
Nak pergi kaji fobia ada kena-mengena dengan genetic ke tak.
Nanti kalau ada outcome I bagitau u'all. Ceh.
Till this. Keyboard-off. Babai. Salam.


Update: Nak tau fobia korang? Klik sini.

4 suapan:

ainaa syahirah said...

ai know ai know
mesti fobia lintas jln kn kn

Intonasi said...

Hah?! Takut tasik???

the remedy said...

ainaa: xyah google da eh? haha.

intonasi: err, tasik yg air kaler ijau mmg menakutkan ye.

Intonasi said...

Takpe. Asalkan tak phobia dengan seleksi sinarFm! Hehehe, layan~

Back to Top