3

The Greatest Invention

In the name of Allah, The Most Compassionate and The Most Merciful...


Salam semua!!!
First and foremost, macam biasalah.
Alhamdulillah, thank you Allah for all the 'nikmats' You've been given to me.
At the moment memang tengah dengar lagu 'Alhamdulillah' pun.
Tiba-tiba ter'excited' nak tulis blog.
Kenapa ek? 
Adakah kesan daripada sympathetic stimulation?
Eh, ada kena-mengena ke?
Ahaha~

MyEm0.Com

Baru-baru ni belajar nervous system kat kelas Physio.
Saya tak tidur dalam kelas...*miracle*
Heheh. Selalu saya macam ni je.

MyEm0.Com

Okeh. Sebenarnya bukan nak cerita pasal tu pun.
Dalam pada saya tak tidur tu,
Sempat la kepala ni memikirkan beberapa perkara.
Tapi bukanlah dengan maksud berangan.
Maybe adalah sikit-sikit kot. Hehe.

Entry kali ni kita belajar physio sikit ye.
Senang ceritanya badan kita ni dikawal oleh sistem saraf.
Sistem saraf terbahagi 2 yakni central nervous system and peripheral nervous system.
Lepas tu ada pulak autonomic and somatic nervous system.
Nak pendek lagi autonomic ni pun ada 2 bahagian: sympathetic and parasympathetic.


Tau tak kenapa jantung kita berdegup kencang setiap kali nak dapat result exam?


Tau tak kenapa muka kita (or let say telinga for some people) boleh jadi merah bila dengar orang cerita gelagat tidur kita yang unik kat orang lain? *Depan2 kita pulak tu.


And tau tak kenapa heroin dalam cerita Ghajini tu bernafas dengan laju bila dia dapat tau ada orang nak datang bunuh dia?
*sekali masuk cerita hindustan daa...*


Kenapa ye?
*para doktor jangan jawab!!!*


MyEm0.Com


Ni semua sebab sympathetic system tu la.
Fungsi dia untuk me-ready-kan diri kita for the next action.


For instance, kot la lepas dapat result exam tu korang nak lompat tinggi2 mengalahkan ketinggian Yao Ming
(in case exam susah tapi dapat result giler hebat) 
Jantung kita dah ready pam darah laju2 supaya oksigen tersebar luas ke seluruh badan.
Barulah tenaga dapat dihasilkan dengan efisyen.
Lompatan pun mungkin lebih bergaya.


Kalau dalam kes muka merah tu pulak,
Maksudnya pembuluh darah kita dah me...err..
Tak tau lah istilah tepatnya apa., tapi mungkin mengembang kot.
Apahal nak mengembang pulak?
Supaya darah tadi yang dah dipam laju2 tu dapat mengalir dengan lancar.
So that badan kita dah ready untuk action seterusnya.
Sebagai contoh untuk lari laju2 selepas melempang makhluk tersebut. Haha.


Bernafas dengan laju tu sebab apa pulak?
Sama jer. 
Korang boleh fikir sendiri kan?


Lepas belajar semua ni baru saya sedar.
Allah Maha Bijaksana.
DIA dah tahu dari awal lagi. What's the consequences, this and that.
Sebab tu Allah cipta sistem yang sangat hebat ni dalam badan kita kan?
Walaupun secara kasarnya macam tak terfikir pun.
Subhanallah.


So, kita dah tau kan yang kita memang sentiasa ready.
Lepas ni tak boleh buat alasan tak ready lagi dah.
Sebab Allah dah cipta semuanya untuk kita.
Use it wisely ok?


MyEm0.Com


Ok. Till this. Keyboard-off. 
Thank you readers.
For willing to read my thoughts.
Salam~

3 suapan:

syara said...

hai rif'ah ke ni?

the_remedy said...

agak2?

sabrina said...

ow..baru saya tau,thanx for the info rip,:)

Back to Top