11

I Thought You Know Hukum..

In the name of Allah, The Most Compassionate and The Most Merciful..

Alhamdulillah. Thank you Allah.
Writing in the mood of feeling-like-there-is-a-stone-on-the-top-of-my-head.
Mood apakah itu?
Mood bila rasa sesuatu tapi tak tau nak buat apa.
Urgh, complicated nak cakap.
Tulis pun tak tau nak buat mukadimah macam mana ni.


Lately, selalu sangat nampak perkara2 yg tak best untuk dinampak.
Tak mintak pun nak nampak semua tu.
Tapi pantang bukak FB mesti nampak punya lah.
Elok je dia lekat kat wall tu.
Mata ni yg terlalu TERBUKAK ke?
*Ouch, garangnye bunyi. Heh.*


Perkara tak best untuk dinampak 1:
Some friends dah freehair.
Padahal dulu tudung lebih labuh daripada empunya diri ni.


Perkara tak best untuk dinampak 2:
Para couple ambik gambar lekat2 pipi.
Dulu rasanya sama2 belajar Pendidikan Islam dalam kelas time kat sekolah.


Perkara tak best untuk dinampak 3:
Komen pakwe makwe yang mengembangkan tekak.
Pengantin baru pun tak cakap macam diorang ni.


Semua kat atas tu yg paling obvious la. Yang nampak.
Yang tak nampak belakang cerita pulak.
Sedih sebab mostly member2 sendiri. Sedare sendiri.
Sedih sebab I'm trying to improve myself, why don't they move with me?
Siapa yg salah ni?


Lost la. Tak tau nak buat apa.
Maybe Allah choose me to see it then do something.
I've tried. Tapi orang ingat I gurau.
Perlu gurau ke bab2 macam ni? Haish.
Hajat hati nak jadi doktor umat.
Tapi nak tegur pun tak kuat.


Help me guys?
Allah, I need your guidance...


Okeh, till this.
Sorry kalau ada orang terasa.
IT IS MY INTENTION.
Besar batu atas kepala ni. Huhu.

11 suapan:

Muhasabah Diri, Hiasi Peribadi said...

*stuju2!
btw,kalo kesempatan an,cube tnye dorang,what is the purpose dorang buat mcm tuh? msti most of them akan terkedu(pause)skejap,pikirkan jwpn~
sbb,mostly,dorang pun tak tahu ape dorang buat tuh~~kalo yg dah tahu tuh,pon sama akan terkedu(blank/terasa) jugak~

*but,bg sy,mereka yg dah buat mcm ni, dah KETANDUSAN kasih syg agaknya~~(*haa??) kasih syg dari SIAPA??~tepuk dada,tnye iman~~=]

H.R. Bukhari & Muslim~~
Jalan ke syurga dibentang dgn perkara yg tak disukai,dan jalan ke neraka dibentang dgn syahwat~~

*so,cube same pkir jom~
qiyam,solat jemaah,fahami Al-Quran,
ramai org suke buat ibadah2 ni?
kapel,dan yg sama waktu dengnnya pulak~ tu nafsu ke tidak tuh??

wallahualam~
p/s;sorry4 ye if ada yg tak senang

the remedy said...

MDHP: thanks 4 the sharing... kdg2 rasa cam nk give up, sbb da lps tggjwb...
org da tego, xnk time nak wat cmne kan?
but still rsa mcm x abes lg keje tu. however x tau nak wat cmni lg dah..
pusing... @_@"

Muhasabah Diri, Hiasi Peribadi said...

*naik ferris wheel ke?

ye,mmg betol~
herm~kalo hayati surah Fushshilat,ayat 34~~~
"Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba orang yang antaramu dan antara dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia"

*mksdny,walau mcm mane pon kwn2 kita buat maksiat,kite kene hadapinye dgn teladan/nasihat~
bukan dgn cemuhan~hadapi keburukan dgn kebaikan~

*dan,yup,same mcm yg diturunkan pd Nabi kita~dlam surah An-Nahl,ayat 62~~
"Jika mereka tetap berpaling, maka sesungguhnya kewajiban yang dibebankan atasmu (Muhammad) hanyalah menyampaikan (amanat Allah) dengan terang"...

*hidayah tu milik Allah,semuany yg ada ni milik Allah jugak~
tp kwn2,hidayah ni ada mcm2 jenis~ada org yg kene "carik" hidayah,dan ada yg Allah bagi tnpe perlu carik~~

*so,tnye diri kita yer,kita ni jenis yg mcm mane? nak tnggu langit dunia jatuh?nauzubillah~~=[

bawahbumi said...

same.
patotla mkn siket ye rini.

Najwa Aiman said...

Alhamdulillah..

syukur..
tahniah shbtku.
kita masih sedar sbnrnye kite ade tggjwb antara kita dgn Allah..
amar ma'ruf n nahi mungkar..
truskan usaha...
jgn terlalu fikirkan natijah positive..
sbbnye yg brkuasa mmberikan hidayah cume Allah..

kite jgn berenti usaha!
insyaAllah.. Allah kira setiap satu usaha tuh.. :)

cerucuk said...

cik adek,
langkah anda sudah betul..
cume tak boleh putus asa je,,
hati manusia Allah yang pegang :)

kite kan nak naik smpai UA,
usaha ni memang lama n payah^^

the remedy said...

MDHP: insya Allah.. kena keje keras lg pasni..
bawahbumi: yg tu xde kna mengena yer..
wawa: thanx bebyk..
cerucuk: insya Allah, nak nasihat org, cerucuk iman sdri kna kuat kan?

wala' said...

pergh!!
mantap2...
terasa pedasnya...

Shathirah said...

wargh...same feeling arr ripp
sejak 2 menjak neyh ak asyik nmpk smua org nak wat declaration
'in a relationship with.....'
panas hati!

mek_michi said...

btol..terkilan..
nk kte depa tataw,asenye depa lg taw drpd dak skewl bese..
tp ase cm x mmpu wat pape..huhue

Anonymous said...

islah nafsik wad3u ghairik...
tu makne nye keje kite sgt byk lg kat dunia ni...
ayuh sahabat, panaskn enjin mulakn langkah ;)

psst: blog pun leh jd wadah ajak kpd kbaikn kn =)

Back to Top